Χρήσιμες Συμβουλές

Πρώτα Συμπτώματα Εγκυμοσύνης

Μήπως είμαι έγκυος;

Μπορεί να μην έχεις ακόμα καθυστέρηση ή μπορεί η περίοδός σου να έχει αργήσει απλά 1-2 ημέρες, αλλά εσύ δεν μπορείς παρά να αναρωτιέσαι «μήπως είμαι έγκυος;»

«Ποια είναι τα Πρώτα Συμπτώματα Εγκυμοσύνης;». 

Εάν η προσμονή ή η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορούν να φανερώσουν πιθανότητα εγκυμοσύνης, πριν ακόμη κάνεις το test ή την αιματολογική εξέταση β’ χοριακής γοναδοτροπίνης.

10 Πρώιμες Ενδείξεις και Συμπτώματα Εγκυμοσύνης

  1. Ευαισθησία στο στήθος και τις θηλές. Μετά τη σύλληψη τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη που παράγει το σώμα αυξάνονται, κάτι που κάνει τους αδένες στο στήθος να μεγαλώνουν. Πολλές γυναίκες αισθάνονται ευασισθησία στο στήθος τους από την πρώτη εβδομάδα εγκυμοσύνης. Ακόμα, οι ορμόνες που παράγονται μπορεί να αυξήσουν την δραστηριότητα των μελανοκυττάρων σκουραίνοντας ελαφρώς το χρώμα των θηλών.
  2. Ροζ κολπικά υγρά. Όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας μπορεί να εμφανιστούν κάποιες κηλίδες αίματος που δίνουν στα κολπικά υγρά -τα οποία πολλές φορές είναι αυξημένα- μία πιο ροδαλή απόχρωση. Αν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα των κολπικών υγρών καλό είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
  3. Αυξημένη κόπωση. Καθώς το σώμα δουλεύει υπερωρίες για τη δημιουργία νέας ζωής είναι λογικό να υπάρχει αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας.
  4. Ναυτία. Η ναυτία ως σύμπτωμα εμφανίζεται αρκετά νωρίς και μπορεί να σε «ταλαιπωρεί» όλη ημέρα και όχι μόνο πρωινές ώρες.
  5. Πονοκέφαλος. Η αυξημένη κυκλοφορία αίματος είναι πιθανό να προκαλέσει ήπιους πονοκεφάλους.
  6. Δυσκοιλιότητα. Οι ορμονικές και άλλες αλλαγές που συμβαίνουν μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου. Αυτό είναι πιθανό να δυσκολέψει τις κενώσεις σου.
  7. Συχνοουρία. Ο επισκέψεις σου στην τουαλέτα είναι πιθανό να αυξηθούν λόγω ορμονικών αλλαγών.
  8. Ενοχλήσεις στην μύτη. Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος επηρεάζει τα ευαίσθητα αγγεία της μύτης. Τα οιστρογόνα προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα η μύτη των εγκύων πολλές φορές να ματώνει, να είναι μπουκωμένη ή να εμφανίζει καταρροή.
  9. Λιγούρες. Το σώμα μιας εγκύου δουλεύει υπερωρίες και χρειάζεται επιπλέον «καύσιμα» για να παράξει ενέργεια. Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν το σώμα  να …τους ζητάει υδατάνθρακες, που είναι εύκολο να μεταβολιστούν.
  10. Κυκλοθυμία. Last but not least, τα νεύρα σου που την μια στιγμή είναι κρόσσια και την επόμενη πλέουν γαλήνια στα γαλάζια νερά του Αιγαίου…Κατηγόρησε τις ορμονικές αλλαγές για να μην τα παίρνεις όλα κατάκαρδα.

Τώρα λοιπόν που γνωρίζεις τα Πρώτα Συμπτώματα Εγκυμοσύνης, αν αισθάνεσαι τα περισσότερα από αυτά, ήρθε η ώρα να κάνεις μια αιματολογική εξέταση β’ χοριακής γοναδοτροπίνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *