Mother's blog, Διατροφή στην εγκυμοσύνη, Χρήσιμες Συμβουλές

Κιλά εγκυμοσύνης: 5 Tips για να επαναφέρεις τη σιλουέτα σου!

Η εγκυμοσύνη σου φτάνει στο τέλος της κι εσύ ήδη αναρωτιέσαι για το τι πρέπει να κάνεις για να επαναφέρεις την σιλουέτα σου;

Εάν ναι, τότε βρίσκεσαι στο σωστό άρθρο! Σήμερα θα μιλήσουμε για τα κιλά της εγκυμοσύνης και θα δώσουμε χρήσιμα tips για να ξαναβρείς τη γραμμή σου!

Πότε θα επανέλθει το σώμα μου;

Παρότι κάθε γυναίκα χάνει τα κιλά της εγκυμοσύνης με διαφορετικό ρυθμό, υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που θα σου δώσει μια εικόνα του τι περίπου να περιμένεις. Ωστόσο, να θυμάσαι πως τα παρακάτω είναι γενικές πληροφορίες και διαφοροποιούνται ανάλογα με το πόσα κιλά πήρες στην εγκυμοσύνη, τι διατροφή ακολουθείς, πόσο ταχύς είναι ο μεταβολισμός σου, εάν και πόσο γυμνάζεσαι κοκ.

24 ώρες μετά τον τοκετό-5,5kg καθώς εκτός από το βάρος του μωρού, απομακρύνονται από το σώμα σου και αρκετά υγρά
Μια εβδομάδα μετάΣυνεχίζεις να χάνεις βάρος, ειδικά εάν θηλάζεις, αφού ο θηλασμός απαιτεί μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων και βοηθάει στις καύσεις
1 μήνα μετάΑρχίζεις να πλησιάζεις κοντά στο βάρος που είχες πριν την εγκυμοσύνη αν είχες πάρει τα ενδεδειγμένα κιλά ( περίπου 11-15 κιλά)
6 εβδομάδες μετάΗ μήτρα σταδιακά επιστρέφει στο αρχικό της μέγεθος, με αποτέλεσμα η κοιλιά σου να επανέρχεται σιγά σιγά

Μάθε κι αυτό!

Ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα σου για να επανέλθει πλήρως είναι ίσος με το διάστημα της εγκυμοσύνης, δηλαδή 9 μήνες.

Τι να κάνω για να βοηθήσω το σώμα μου;

  1. Θηλασμός. Ο μητρικός θηλασμός είναι δώρο τόσο για το βρέφος όσο και για την μητέρα καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη και για τους δύο. Παρότι δεν αποτελεί ένα μαγικό τρόπο για να ξαναβρείς την φόρμα σου, σίγουρα βοηθάει αφού αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού.
  2. Διατροφή, όχι δίαιτα. Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα. Οι διάφορες μορφές δίαιτας είναι απαγορευτικές μετά τον τοκετό. Δεν εφοδιάζουν τον οργανισμό της νέας μητέρας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επιβραδύνουν την ανάρρωση και δεν βοηθούν το βρέφος να λάβει θερμίδες και θρεπτικές ουσίες μέσω του θηλασμού.
  3. Άσκηση. Μόλις ο γιατρός σου δώσει το «πράσινο φως» μπορείς να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι ελαφρά (π.χ. περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, ποδήλατο κοκ.) και να αυξάνεις σταδιακά την ένταση καθώς οι μήνες περνούν. Αν γέννησες με καισαρική θα πρέπει να περιμένεις 6-8 εβδομάδες πριν ακολουθήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης. Σε κάθε περίπτωση, εάν νιώσεις πόνο πρέπει να σταματήσεις.
  4. Ύπνος. Η έλλειψη ύπνου σε γυναίκες που έχουν γεννήσει αυξάνει τις πιθανότητες να διατηρούν κάποια από τα κιλά της εγκυμοσύνης τους ένα χρόνο μετά. Γι’ αυτό φρόντισε να παίρνεις κι εσύ έναν υπνάκο κάθε φορά που το μωρό κοιμάται.
  5. Προαιρετικά: Ζώνη σύσφιξης λοχείας ή άλλο εξειδικευμένο προϊόν για την κοιλίτσα που :
  • Στηρίζει την κοιλιά,
  • Κρατάει ίσια την σπονδυλική στήλη,
  • Σε κάνει να φαίνεσαι πιο καλλίγραμμη ( για αισθητικούς λόγους)
  • Μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη επαναφορά του σώματος μετά τον τοκετό

Μπορείς να φορέσεις  ζώνη λοχείας μετά τον τοκετό και να την κρατήσεις μέχρι τις 8 εβδομάδες. ‘Όσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται το σώμα σου για να αποβάλλει την ορμόνη ρελαξίνη, που μαλακώνει τους συνδετικούς ιστούς και τις αρθρώσεις στο σώμα της εγκύου.

Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις ειδικά σχεδιασμένα post metarnity ρούχα, όπως το «Κολάν Διαμόρφωσης Σιλουέτας Tamara» και το «Jean Διαμόρφωσης Σιλουέτας Tristan» που έχουν ακριβώς τα ίδια πλεονεκτήματα, αλλά είναι πιο άνετα και ευκολοφόρετα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *